EUfondovihr

 

Hibridni zajmovi do 100.000 €, s niskom kamatnom stopom i otpisom dijela glavnice

HAMAG BICRO financijski instrumenti 430x268Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) zaključno je, s 31. listopada 2023. godine, zbog iskorištenja sredstava i kraja programskog razdoblja, zatvorila sve ESIF i ruralne programe zajmova. Istovremeno, pripremaju se novi, budući programi financiranja.

Kombinacija financijskih instrumenata i bespovratnih sredstava

Za novo programsko razdoblje (koje traje do 2027. godine) HAMAG-BICRO priprema novi portfelj financiranja. Jedan od prvih programa koji će biti ponuđeni poduzetnicima, predviđa hibridnu kombinaciju financijskih instrumenata i grantova (bespovratnih sredstava), u kojima će doći do otpisa dijela glavnice ukoliko poduzetnik ispuni kriterije otpisa koji će biti propisani samim programima.

Ne možemo se oteti dojmu da se radi o zanimljivom, inovativnom i, za poduzetnike, poticajnom pristupu.

Dva financijska instrumenta i zajmovi do 100.000 €

Spomenuti otpis glavnice planira se u okviru dva financijska instrumenta - mikro investicijskih zajmova do 25.000 € te malih investicijskih zajmova do 100.000 €.

Program mikro investicijskih zajmova uspostavlja se u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2021. - 2027.‘. Mikro zajmovi će biti dostupni mikro i malim poduzetnicima koji posluju sukladno društveno-poduzetničkim principima, a njihova ulaganja podrazumijevaju socijalno inovativne oblike poslovanja, razvoj novih modela, proizvoda i/ili usluga, skaliranje postojećih socijalnih inovacija, aktivnosti umrežavanja, zapošljavanje pripadnika ranjivih skupina, itd...

A ako govorimo o malim investicijskim zajmovima, radi se o programu suradnje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu ‘Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027.‘, a čiju će provedbu preuzeti HAMAG-BICRO.

Uvjeti i detalji oba programa, posebice otpisa glavnice (neslužbeno saznajemo, do 50%), trenutno se dovršavaju u dogovoru s nadležnim ministarstvima. Važno je napomenuti da će otpis zajma kod mikro investicijskih zajmova biti uvjetovan zapošljavanjem, dok će zajam koji se planira u suradnji sa MRRFEU biti fokusiran na zelenu i digitalnu tranziciju.

 

Za više informacija i pripremu dokumentacije slobodno nas kontaktirajte na 01 2127 673 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. 

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.