Želite li primati informacije o natječajima i mogućnostima financiranja?
EU Fondovi O nama
Tražilica
Baner
Baner


U službi promicanja korištenja EU fondova

EU zastava

Naše DA za Europu

Ulaskom u Europsku uniju na naše su gospodarstvo počele djelovati mnoge pozitivne silnice. Ulazak u Europsku uniju donio nam je novu razvojnu perspektivu 2014-2020 te mogućnost gospodarskog, znanstvenog, stručnog i obrazovnog napretka. Članstvo u Europskoj uniji poticaj je da snažnije pokrenemo unutarnje reforme koje su važne za našu dobrobit. Nadalje, pristupanje Europskoj uniji pomaže nam u očuvanju nacionalne i kulturne jedinstvenosti, jer EU poštuje raznolikost i promiče regionalni identitet kao jednu od najvećih vrijednosti svojeg prostora. Kao članica Europskoj unije možemo očekivati jačanje izvoza naših proizvoda i usluga u EU, a roba koju uvozimo morati će biti zajamčene i veće kvalitete nego danas. Hrvatski će poljoprivrednici i poduzetnici odsada primati subvencije i koristiti još veća sredstva namijenjena ruralnom i gospodarskom razvoju, a vlastita nacionalna financijska sredstva najprikladnije ćemo usmjeriti na razvoj ugroženih i zaostalih socijalnih, ekonomskih, pravnih i kulturnih područja. Osim kretanja robe i usluga, moći ćemo uživati i u pogodnostima slobodnog kretanja kapitala, rada i ljudi te dobiti mogućnost studiranja i rada u drugim zemljama EU-a. Većinu ovih i ostalih promjena Unija je, kao i dosad, spremna poticati te financirati iz svojih fondova.

Fondovi - jučer slabo, sutra bolje?

Mnoge se polemike vode oko pristupa analizi koliko smo i kako koristili EU fondove za vlastiti razvoj. Bez obzira na različita tumačenja i šarene podatke, u situaciji smo naučiti nešto iz prošlogodišnjih iskustava i krenuti u novu (financijsku) perspektivu.

U sklopu strukturnih fondova Hrvatska će imati na raspolaganju više od milijardu EUR godišnje tj oko 10 puta više nego do sada u okviru pretpristupnih instrumenata. Osim sredstava namijenjenih jačanju konkurentnosti, našim su javnim poduzećima, županijama, gradovima i općinama ulaskom u EU u puno širem opsegu postala dostupna sredstva za financiranje velikih infrastrukturnih projekata. Imperativ je stoga, potaknuti lokalne zajednice i gospodarstvenike na pripremanje kvalitetnih projekata koji se mogu financirati iz fondova Europske unije kako bi se omogućilo povećanje konkurentnosti svih hrvatskih regija.  Jer ako to ne učinimo, sredstva će rebalansom biti dodijeljena drugim državama, a Hrvatska će ostati kratkih rukava i više plaćati članstvo nego što od njega dobiva. O propuštenoj razvojnoj prilici, razmjeni dobre europske prakse, imidžu i konkurentnosti da ne govorimo.

Želimo doprinjeti

Sa ciljem kvalitetne pripreme potencijalnih korisnika, na ovim ćete stranicama naći najosnovnije, jednostavne informacije o prilikama za financiranje vaših projekata. Dizajn, organizacija stranice i izbornici u funkciji su lakog snalaženja. Natječaji se otvaraju i zatvaraju tijekom cijele godine. Predlažemo Vam da se prijavite na newsletter kako bi bili pravovremeno obavješteni o mogućnostima financiranja. Ukoliko imate pitanja, sa zadovoljstvom ćemo odgvoriti na svako od njih. U rubrici "Kontakt" naći ćete sve upute i korisne informacije koje će olakšati našu međusobnu komunikaciju.

Mi smo ovdje kako bi Vam svojim znanjem i savjetima pomogli pri ostvarivanju vaših ciljeva.

Želimo Vam puno uspjeha na putu u EU.